Skip directly to content

Sunne oppskrifter

Du har sannsynligvis hørt uttrykket "Du blir hva du spiser".
Vi har fått tak i oppskriftene på noen veldig sunne og deilige salater i tillegg til tips om hva du kan servere de sammen med. Og nå gir vi oppskriftene videre til deg! Vær så god, nyt salatene som er inspirert av fire ulike årstider.

Vårsalat med pastinakk, urter og epler
For 4-5 personer trenger du:
2 stk pastinakk
100 g urter (for eksempel gressløk, hvitløk, karse og persille)
3 dl kaldpresset rapsolje
2 dl god eple eddik
4 ss sennep
4 ss honning, eventuelt honning med peppermyntesmak
Salt og pepper
500 g gulrøtter
8 stk grønne asparges, eventuelt hvite eller blandet
2 stk epler
150 g valnøtter

Slik gjør du:
1. Skyll og eventuelt skrell alle grønnsakene
2. Skjær opp asparges, pastinakk og gulrøtter i fine skiver
3. Kutt opp urtene i små biter
4. Rist valnøttene i salt (eventuelt i en stekepanne eller ovn uten smør eller olje). Tilsett noen flak av havsalt.
5. Visp eddik, sennep, honning og olje sammen til en vinaigrette. Smak til med salt og pepper.
6. Bland grønnsaker og urter sammen med litt vinaigrette slik at det ligger et tynt lag av vinaigrette på grønnsakene.
7. Anrett så salaten litt rotete på tallerkenen.

Forslag:
Serveres med krutonger laget av eventuelt rugbrød med sprøstekt permasan. Salaten kan serveres som tilbehør til fisk, kylling eller lam.

Høstsalat med tørkede gulrøtter og spisskål, epler, sesamfrø og mandler
Dette trenger du for 3-5 personer:
En liten spisskål eller en 2/3 av en stor
2 epler
100 g mandler
1/2 kopp sesamfrø
2 ss olivenolje
1 ss sirup
3 ss epleeddik eller eplecidereddik
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Skjær spisskålen i fine strimler og skjær eplene i terninger.
2. Rist først mandlene i en tørr panne. Tilsett så sesamfrø og rist dem under oppsyn, da de lett kan begynne å hoppe rundt på den varme stekepanne.
3. Bland alle de våte ingrediensene sammen til en dressing og smak til med salt og pepper.
4. Bland spisskål, epler, grovhakkede mandler og ristede sesamfrø sammen i en stor bolle og hell dressingen over.
5. Bland salaten forsiktig sammen og sørg for at dressingen har blitt jevnt fordelt.
6. Serveres med tørkede gulrøtter

Slik lager man tørkede gulrøtter:
Skjær gulrøttene i tynne skiver og legg de på bakepapir på en stekeplate. Stek de så i ovnen på 75°C i ca. 6-8 timer til de blir tørre.

Forslag:
Serveres eventuelt som tilbehør til fisk, kylling, elg eller lam.

Sommersalat med byggryn og tørket frukt
For 3-5 personer trenger du:
50 g perlebygg
1-2 stk hvitløksfedd
50 g Timian
Flingsalt
1/4 agurk i skiver
En liten håndfull frisk persille
50 g friske blåbær
8 stk jordbær
2 vårløk
En stor håndfull med fersk babyspinat
Et god økologisk eple med god smak
1 revet sitron

Slik gjør du:
1 Kok opp perlbygg sammen med hvitløk, timian, og en klype flingsalt.
2 Skjær opp agurk, løk og eple i skiver. Hakk opp den friske persillen og riv sitronskallet.
3 Bland så tørket frukt i salaten.

Tørket fruktsalat - Dette trenger du:
5 syrlige epler (ca 500g)
5 modne pærer som er faste i konsistensen (ca. 500g)
2 ss ferskpresset sitronsaft

Slik gjør du:
Skrell epler og pærer, og fjern kjernen ved hjelp av en eplekjerne fjerner. Skjær frukten i tynne skiver og legg de i vann med sitronsaft. Når både eplene og pærene er skjært opp, kan du ta de ut av sitronvannet og legge dem tett inntil hverandre på en stekeplate med et rent kjøkkenhåndkle. Sett stekeplaten inn i ovnen med kjøkkenhåndkle og la fruktskivene tørke til de får en gummiaktig konsistens. Tørkingen vil ta ca. 6-8 timer. Ovnen skal stå på 75°C varmluft. La fruktskivene ettertørke i ovnen frem til de blir kalde.

Forslag:
Serveres som tilbehør til grillmat, langtidsstekt svin eller braisert kjøtt.

Vintersalat med rotgrønnsaker og tynne flak av permesan
Dette trenger du for 4-5 personer:
2 stk pastinakk som kuttes i skiver
3 stk gulrøtter som kuttes i skiver
1 1/2 ss olivenolje
1 ts finhakket rød chili
2 ss pinjekjerner
2 stk hodesalat
1/2 ts revet sitronskall
2 ss god balsamicoeddik
1 dl finplukket bladpersille
8 stk reddiker som kuttes i skiver

Til dressing trenger du:
2 kopper olje
1/2 kopp sitronsaft
Salt og pepper
Tynne flak av parmesan
100 g revet parmesan
10 g sukker
Eventuelt hakket timian

Slik gjør du:
1. Bland salaten med rotgrønnsaker og dressing.
2. Pynt med reddiker og tynne flak av parmesan.

Forslag:
Rotgrønnsakene kan enten bakes i ovnen eller servers rå. Legg de tynne skivene i kaldt vann i ca. 10 minutter. De kan godt ligge i kjøleskapet i lengre tid, men husk å skifte vann. Salaten kan lages dagen før eller tidligere, bare sette den på et tørt sted. Salaten passer godt til alle viltretter, som eksempelvis elgstek og stekt makrell.